Acadèmia Marshall

Història

L'Acadèmia va ser creada l'any 1901 per Enrique Granados

Durant els 15 anys que va estar dirigida per Enric Granados, l’Acadèmia va formar tota una generació de grans músics que es van destacar tant a nivell nacional com internacional: Robert Gerhard, Alexandre Vilalta, Frederic Longàs, Conxita Badia, entre d’altres. A més, va constituir un centre d’activitat cultural molt important en la ciutat de Barcelona pels concerts que oferia, en els quals s’estrenaven moltes de les obres del mateix Granados i d’altres compositors de l’època amb qui compartia una gran amistat.

Els documents que formen aquest fons completen els altres arxius documentals sobre la figura de Granados que es troben en d’altres institucions (Museu de la Música de Barcelona ), especialment a través de programes de concerts, d’algunes cartes, de fotografies i de manuscrits originals diversos com els “Requiebros” o “l’Intermezzo” de les Goyescas.  També han quedat documents testimonials de la seva vessant pedagògica, amb manuscrits de conferències que donava sobre la sonoritat i la utilització del mecanisme del pedal, sobre el qual es basava el seu mètode d’ensenyament, pioner a Espanya.

 

Durant el període de la direcció de Frank Marshall, hi ha molts documents que vinculen la figura d’aquest mestre amb nombroses personalitats del món musical i cultural del nostre país i de l’estranger. Correspondència amb Manuel de Falla, Joaquín Turina, Emil von Sauer, Rodrigo, Casals, Millet, Rubinstein, Mompou, Cortot, i molts d’altres, que converteixen aquest fons en un mosaic riquíssim d’informació de tota una època. També hi trobem una gran quantitat de programes de concerts, molts d’ells vinculats amb l’Associació de Cultura Musical de la qual Marshall n’era el president a Barcelona; i recull de premsa molt exhaustiva de tota l’activitat musical d’aquest segle a través d’una llarga llista de noms especialment relacionats amb el món del piano, però també d’altres àmbits interpretatius com Victòria de Los Angeles o el conjunt Ars Musicae. Al seu costat, la seva esposa Teresa Cabarrús, promotora de moltes iniciatives culturals sorgides a través de l’Acadèmia com els recitals de poesia o el teatre de cambra que completaven la vida cultural de l’Acadèmia. També hi trobem un nombre important de manuscrits originals com la Sinfonía Sevillana de Joaquín Turina, o algunes cançons de Mompou, una cadenza de Malats o la Suite Catalonia del mateix Marshall.

 

Frank Marshall ha passat a la història com a deixeble de Granados i reconegut pianista, però sobretot com a gran pedagog, continuador del mètode d’ensenyament del seu mestre i descobridor de grans talents musicals: com els germans Carlos i Giocasta Corma, Mercè Roldós, Rosa Sabater, Maria Vilardell, Albert Attenelle, Rosa M. Kucharsky, Carlota Garriga, entre molts d’altres i molt especialment Alícia de Larrocha, que ha estat la intèrpret més reconeguda a tots nivells sorgida en aquesta Acadèmia.

1901

Enrique Granados

 

enrique granados music

 

Enrique Granados va crear una Acadèmia per a la formació i el perfeccionament de pianistes amb el propòsit de transmetre la tècnica, especialment en la pulsació i en l’ús del pedal que li permetia aconseguir la sonoritat i l’estil que el caracteritzaven.

1901

1916

Frank Marshall

 

marshall piano

 

Al morir Granados sobtadament, el seu deixeble i col.laborador en la tasca pedagògica de l’Acadèmia, Frank Marshall, es va fer càrrec de la direcció i va ampliar l’àmbit d’assignatures a altres disciplines musicals. Es va formar una extraordinària generació de pianistes i pedagogs que han donat a la nostra terra un sòlid prestigi en tots els ambients musicals.

1916

1959

Alicia de Larrocha

 

alicia de larrocha

 

Després de la mort del mestre Marshall, va ser l’Alicia de Larrocha qui es va responsabilitzar de la continuïtat de l’Acadèmia. Al llarg de la seva carrera com a concertista va delegar la direcció d’estudis en Juan Torra, Mercedes Roldós i Carlota Garriga successivament.1959

2010

Marta Zabaleta

marta zabaleta piano

 

Per exprés desig de la mateixa Alicia de Larrocha, Marta Zabaleta, una de les seves alumnes predilectes, va assumir el càrrec de Directora de l’Acadèmia Marshall, càrrec que va ocupar des del 2010 fins el 2021. Actualment l’estreta relació amb l’Acadèmia Marshall segueix mitjançant les classes magistrals que imparteix a l’escola de manera periòdica.

2010

2021

Alba Ventura

22

 

El novembre de l’any 2021, Alba Ventura pren el relleu de Marta Zabaleta, coincidint en una nova etapa de l’escola després del canvi de la seva seu. Alumna de Carlota Garriga i Alícia de Larrocha entre d’altres professors de renom, actualment combina la seva carrera concertística amb la tasca de direcció de l’Acadèmia Marshall.

2021

Clave Pleyel

En aquest clave, Manuel de Falla va escriure el concert per clave i orquestra.

Altres instruments

En aquest clave, Manuel de Falla va escriure el concert per clave i orquestra.

Desplaça cap amunt